top of page

Pastellum Live

Live gaan...

Als je 2 jaar geleden tegen me had gezegd dat ik online les ging geven had ik je toch even vreemd aangekeken, dat was toch niets voor mij? Maar dat vreemd aankijken heb ik 4 jaar geleden ook gedaan bij de vraag of ik ambitie had om full time les te gaan geven. Dat leek me niet haalbaar. Nu doe ik dat al 3 jaar... Tijdens de lockdowns was eigenlijk de enige manier om samen bezig te zijn met onze passie de digitale weg. In die tijd heb ik veel geleerd over wat er allemaal nodig is voor online les geven en wat handig is en wat niet. Er komt wel wat bij te kijken. Goed licht, beeld van recht van boven. Goede stoel... Goede verbinding, goede camera, voorbereidingen, goede communicatie en een leuk programma van zelfs ook deelnemers hun eigen referentiefoto's. Aan enthousiaste deelnemers schortte het niet en ze hebben me ook tips gegeven hoe dit allemaal aan te kunnen pakken en ze hebben me ook enorm gesteund in de tijd dat ik dicht moest zijn. En zo zijn we samen door de lockdowns gekomen. Smaak te pakken Maar ik had de smaak te pakken... Ik heb het als echt leuk ervaren. En de vraag was of ik door ging na (hopelijk de laatste) lockdown. Daar heb ik even over moeten na denken en ik heb besloten om dat te gaan doen naast mijn gewone lessen die ik in mijn atelier. Waarom ook niet? Lang had ik gedacht dat ik een cursus moest neerzetten voor op mijn website aan te kunnen bieden. Maar ik mis de interactie met de mensen dan. Dat is wat ik zo leuk vind. Dus er gaat veel tijd zitten in achter de laptop zitten te editten. Dat heb ik geprobeerd, maar het is niet mijn ding. Veel liever dat ik gezellig aan de babbel ben live met de deelnemers samen. Tussendoor nog even vragen hoe het is met iemand z'n nieuwe puppy of even vragen hoe de nieuwe puntenslijper van een ander merk iemand bevalt (en of ik die ook moet proberen) tot aan natuurlijk de technische vragen beantwoorden over de technieken of de materialen.

Charme van lessen Live

Er gebeurde ook grappige dingen. Zo heb ik een keer de camera omgegooid omdat ik even wat wilde pakken (toen had ik nog een microfoon die aan mijn kleding vast zat) of komt Wally even "photobombing" doen en met zijn snufferd voor de camera of dat ik mijn koffie vlak voor online gaan over mijn schets gooi en dus even nog de schets moet maken begin van de live stream terwijl iedereen deze al heeft... Maar weet je, dat vind ik de charme van Live. Er gaat wel eens wat fout... Ook dat ik een verkeerde kleur pak en besluit om toch de andere te pakken. Of dat ik een kleur ben vergeten om op de lijst te zetten. Tja, dan zonder die kleur toch door gaan en dus creatief doen. Dat prefereer ik absoluut boven het strakke "gladde" van een van te voren opgenomen cursus.

Speedy Ik sta er wel bekend om dat ik een beetje snel teken. Dit moet ik natuurlijk terug schroeven. Enige nadeel is dat ik niet zie of ik te snel ga of niet. Daar is in de afgelopen anderhalf jaar een code zin of zelfs code woord voor gekomen. "Lisa, neem nog een slokje koffie" of "koffie!" en dan weet ik genoeg en neem ik nog even een slokje koffie en kan men tekenen tot aan punt dat ik ben...

Fotografen